FAQ – Hvilken glansgrad?

Glans fortæller, hvor mange procent lak, der er i en maling eller lak. Ved glans 5 er der 5 % lak i, etc. Jo højere man kommer op i glans, jo mere blank bliver malingen eller lakken, og jo mere kan de tåle at man tørrer af på dem, og de kan derfor også tåle mere slid.

Bor du til leje så kig i din lejekontrakt om der er krav til glansgrad når der males. Du kan nemt undersøge hvilken glansgrad der i forvejen er benyttet til standarddøre, køkkenlåger mv. Slå fabrikanten og emnet op på nettet og find disse oplysninger.

Du bør vide at benytter du den samme maling med forskellig glansgrad til forskellige flader, vil det måske se ud som om, det ikke er den samme farve. Dette skyldes at med en højere glans, vil farven være lidt varmere i gløden.

shop-loft-11

Glans til træværk

Træværk er almindeligvis malet med det man kalder halvblank, hvilket er glans 35-50. Skal træværk fremstå helt blank benytter man glans 80. Dette kan være rigtig pænt, men kræver at træværket er helt fri for ridser og ujævnheder. Her ses også hurtigt alle berøringer. Glas 80 er god til dørplader og karme, hvis man vil holde et gammelt look, eller bare er glad for glans.

Glans til køkken & badeværelser

Maling til køkkener anbefales at være glans 15. I et køkken kan være meget damp og derfor skal der være mere lak i malingen, så fugten ikke trænger ind i væggen. Maling til badeværelset anbefales at være over glans 25 af samme årsag. Jo mere lak der er i malingen jo mere beskytter den mod at fugt trænger ind i væg. Derfor kaldes maling med glans over 25 også for vådrumsmaling.

I rum, såsom badeværelse og køkken skal du således gå op i en højere glans, fordi væggene i disse rum er mere udsatte. En højere glans vil gøre det lettere at tørre væggene over med en våd klud og gøre rent, såvel som højere glans maling er mere resistent mod fugt. Da der kan være meget damp i et køkken og badeværelse, skal der være mere lak i vægmalingen, så fugten ikke trænger ind i væggen.

Glans til stue

Alt efter om man kan lide glans på væggene, er her frit valg. Vores standard valg til almindelige vægge er glans 7, der kan tåle en kraftig aftørring.

Glans til værelser

Alt efter om man kan lide glans på væggene, er her frit valg. Vær dog opmærksom på at flader der ofte skal kunne aftørres – som eksempelvis i et børneværelse – bør glansgrad ikke være under 7.

Glans til gang

Da der er meget berøring af væggene i en gang, skal malingen kunne tørres af. Derfor bør glansgrad være mellem 7 til 10.

Glans til lofter

En glans 2 maling vil være rigtig god som maling til lofter med stuk. Her vil stukkens konturer og kanter ofte stå skarpere frem med en glans 2 maling, fordi der ikke vil være det samme genskær fra lyset. Som hovedregel bør lofter males med lav glansgrad, altså mat, som er mellem 2-5. Dog ikke lofter i områder, der er udsat for høj fugtighed, såsom badeværelser og køkkener.

Glans til vægge

Når du skal vælge en vægmaling skal du vælge en maling med højere glansniveau end loftsmaling, da vægge er mere udsatte en lofter, hvorfor de gerne skal være lettere at rengøre. Derfor bør du vælge en vægmaling med glans 5-10. Der er dog forskel i, hvilken glans maling, der er egnet til forskellige rum.

Til maling af stuen vil du ofte skulle vælge en forholdsvis mat maling for at mindske genskæret. Derfor vil en maling med glans 7 ofte være god som maling til stuen. Maling med glans 7 er også god til maling af gang og maling af værelser, hvor væggene ikke er udsat for særlig meget berøring. Des mere berøring, der er i et rum, des mere skal du overveje at købe en maling med højere glans.

Hvis du har børn, bør du derfor overveje at gå op i en glans 10 til maling af gang og maling af stue. På børneværelser vil det ofte være en god idé at gå op i en glans 20 til maling af børneværelset, fordi du lettere vil kunne vaske væggene rene.

Glans til gulv

Til maling af gulv skal du som minimum, gå efter en maling med glans 50. Ønsker du et gulv, der står mere blankt skal du op i højere glans maling. Samtidig kan det være en idé at bruge højere glans maling i entré og andre rum, hvor der kan risikere at komme mudrede sko ind, da du på den måde beskytter gulvet bedre mod skidt og snavs.

Går du op i en glans maling med glans 80, så kan du også benytte denne maling til maskinemalje og maling af metal, såvel som denne glans maling kan benyttes til maling af træværk, fodpaneler, døre, vinduer og lignende. Elsker du helt blanke overflader bør du gå helt op i glans 90, da det er denne glans maling, der giver det helt blanke look og flotte genskær.

—— —— —— ——

Så for at opsummere på ovenstående, skal du bruge maling med lav glans til lofter og vægge. Maling med glans mellem 10 og 35 kan anbefales til køkkener og vådrum, hvor du ønsker at beskytte mod fugt. Sidst kan glans maling med en glans værdi på 50 og opefter anbefales, når du skal male paneler, døre, vinduer, vindueskarme, træværk, møbler og ikke mindst gulve. Glans 80 og 90 er samtidig bedst beregnet til overflader, som du ønsker skal stå meget blanke.

Læs mere i FAQ